دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • روابط عمومی
  • آزمایشگاه ها
  • معاونت ها
  • خدمات الکترونیک
  • مراکز تحقیقاتی
  • گروه های آموزشی
  • ارتقاء اعضای هیئت علمی
  • EDO

دفاع سرکار خانم فرشته بایگی

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۷/۱۲ | 
دفاع سرکار خانم فرشته بایگی با   عنوان مطالعه مداخله‌ای مدیریت ارتقاء سلامت (تغذیه ای) مبتنی بر چهارچوب مدل محیط کار سالم سازمان جهانی بهداشت در شاغلین کشتی‌های نفتکش شرکت ملی نفتکش ایران.
اساتید راهنما
فرزاد شیدفر
علی اصغر فرشاد
Olaf Chersten Jensen
اساتید مشاور
فاطمه محمدی نصرآبادی
رکسانا میرکاظمی
مصطفی قربانی
مرتضی منصوریان
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر ارتقاء سلامت و اجرای مداخلات مرتبط با سالم سازی محیط کار مورد توجه قرار گرفته است تا بدین ترتیب شاخص های کلی سلامت کارکنان و جامعه ارتقاء یابد. تحقیق حاضر که یک مطالعه پژوهشی حوزه ارتقاء سلامت می باشد، برای اولین بار سعی در اجرای چهارچوب مدل محیط کار سالم سازمان جهانی بهداشت در یکی از مشاغل کلیدی و پرمخاطره کشور نمود. 
روش: مطالعه در سه مرحله انجام شد. مرحله اول، نیازسنجی سلامت بود که در قالب دو زیر مطالعه مقطعی و کیفی انجام شد. در مطالعه مقطعی، کلیه اطلاعات بیوشیمیایی، تن‌سنجی و بیوگرافی در دسترس (مربوط به شش ماه قبل از شروع طرح) مربوط به ۲۳۴ نفر از دریانوردان بررسی شد. در مطالعه کیفی، از مصاحبه عمیق با ۱۷ نفر از شاغلین یکی از کشتیها استفاده شد. مرحله دوم شامل اعتبار سنجی ابزار مطالعه در قالب مطالعه پایلوت بود که بر روی ۳۰ نفر از کارکنان یک کشتی انجام شد. مرحله سوم شامل طراحی، اجرا و ارزیابی مداخلات بود که بر روی سه کشتی گروه مداخله و سه کشتی گروه کنترل صورت گرفت در مجموع در این مرحله ۱۷۹ نفر شامل ۹۹ نفر در گروه شاهد و ۸۰ نفر در گروه مداخله بررسی شدند. لازم به ذکر است به دلیل عدم توافق کارفرما در صدور مجوزهای لازم جهت اجرای مداخلات، فقط مداخله اصلاح وضعیت تغذیه ای اجرا شد. این مداخله به صورت آموزش تغذیه‌ از راه دور در سطح مدیریتی با ارائه توصیه برای انتخابهای صحیح غذایی انجام شد و در سطح فردی از طریق خودمراقبتی در قالب آشنایی با نیازهای مواد غذایی و جایگزینهای آن و برگزاری جلسات توانمندسازی ماهیانه به اجرا در آمد. 
یافته ها: نتایج نشان داد، الگوی تغذیه ای سالمی در کشتی ها وجود ندارد. همچنین شیوع چاقی، سندرم متابولیک، فشارخون بالا به ترتیب ۶/۸%، ۹/۱۴% و ۱۲% بود. افسردگی، خستگی مفرط، مشکلات گوارشی و بیخوابی نیز در بین دریانوردان شایع بودند. مداخلات اصلاح الگوی تغذیه ای و خود مراقبتی در این مطالعه سبب شد تا الگوی تغذیه ای گروه مداخله بهبود یابد به گونه ای که دریافت روزانه گروه لبنیات و میوه جات در بین گروه مداخله افزایش معنی داری نسبت به قبل از مداخله داشت(۰۵/۰P<). 
زمان ۱۲مهر ماه چهارشنبه  
اساتید راهنما
فرزاد شیدفر
علی اصغر فرشاد
Olaf Chersten Jensen
اساتید مشاور
فاطمه محمدی نصرآبادی
رکسانا میرکاظمی
مصطفی قربانی
مرتضی منصوریان
۱۳۹۶
«حق استفاده از مفاد پایان نامه برای دانشگاه علوم پزشکی ایران محفوظ است»
تقدیم به همسر مهربانم 
که با صبوری، در تمام مراحل تحقیق یاریگرم بود.
تقدیم به پدرم: 
که هر چه دارم پس از لطف خداوند بزرگ، ثمره صبر و تلاش اوست.
تقدیم به مادرم: 
ستاره درخشانی که زود هنگام رو به مغرب نهاد.
تقدیم به فرزندانم پارسا و نیکا:
که لبخندشان معنابخش زندگیم است.
تقدیم به:
تمامی دریادلان غیور وطنم و خانواده های صبور آنها 
سپاسگزاری می نمایم از:
- اساتید ارجمندم جناب آقایان دکترفرزاد شیدفر، دکتر علی اصغر فرشاد و Dr. Olaf Chersten Jensen که در تمام مراحل طرح راهنما و راهگشای من بودند
- سرکار خانم دکتر فاطمه محمدی نصرآبادی، خانم دکتر رکسانا میرکاظمی، اقای دکتر مصطفی قربانی و آقای دکتر مرتضی منصوریان به دلیل راهنماییهای ارزشمندشان
- جناب آقای کاپیتان سید علی صالحی برای همکاری در کلیه مراحل تحقیق بویژه اجرای عملیات میدانی و ورود اطلاعات 
- سرکار خانم دکتر آرزو حقیقیان رودسری به جهت همکاری در آموزش نرم افزارها و تحلیل اولیه داده های مطالعه کیفی
- سرکار خانم ها ملیحه زاهدی، تلما ذوقی و بنفشه مشمولی زاده به جهت همکاری در ورود اطلاعات تغذیه‌ای 
- معاونت محترم تحقیقات و فناوری، شورای محترم پژوهشی و کلیه همکاران معاونت پژوهشی به جهت تصویب طرح و تسهیل امور طرح 
- اعضای محترم دفتر هماهنگی مراکز تحقیقاتی به ویژه سرکار خانم طهمینه یزدانفر
- مدیریت و حراست شرکت ملی نفتکش ایران به جهت همکاری و هماهنگی در اجرای عملیات میدانی طرح
- ریاست محترم واحد درمان شرکت ملی نفتکش ایران جناب آقای دکتر محمد فاطمی مقدم و سایر کارکنان این واحد به دلیل همکاری در اجرای تمام مراحل طرح
- سرپرست محترم واحد آموزش شرکت ملی نفتکش ایران و کارشناسان آن واحد بویژه سرکار خانم نوروزی به دلیل همکاری صمیمانه در اجرای فاز اول و سوم طرح
- سرپرست محترم واحد مددکاری شرکت ملی نفتکش ایران و کارشناسان آن واحد
- کلیه کارکنان کشتی‌های شرکت ملی نفتکش ایران که با همکاری صمیمانه آن‌ها اجرای طرح میسر شد.
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر ارتقاء سلامت و اجرای مداخلات مرتبط با سالم سازی محیط کار مورد توجه قرار گرفته است تا بدین ترتیب شاخص های کلی سلامت کارکنان و جامعه ارتقاء یابد. تحقیق حاضر که یک مطالعه پژوهشی حوزه ارتقاء سلامت می باشد، برای اولین بار سعی در اجرای چهارچوب مدل محیط کار سالم سازمان جهانی بهداشت در یکی از مشاغل کلیدی و پرمخاطره کشور نمود. 
روش: مطالعه در سه مرحله انجام شد. مرحله اول، نیازسنجی سلامت بود که در قالب دو زیر مطالعه مقطعی و کیفی انجام شد. در مطالعه مقطعی، کلیه اطلاعات بیوشیمیایی، تن‌سنجی و بیوگرافی در دسترس (مربوط به شش ماه قبل از شروع طرح) مربوط به ۲۳۴ نفر از دریانوردان بررسی شد. در مطالعه کیفی، از مصاحبه عمیق با ۱۷ نفر از شاغلین یکی از کشتیها استفاده شد. مرحله دوم شامل اعتبار سنجی ابزار مطالعه در قالب مطالعه پایلوت بود که بر روی ۳۰ نفر از کارکنان یک کشتی انجام شد. مرحله سوم شامل طراحی، اجرا و ارزیابی مداخلات بود که بر روی سه کشتی گروه مداخله و سه کشتی گروه کنترل صورت گرفت در مجموع در این مرحله ۱۷۹ نفر شامل ۹۹ نفر در گروه شاهد و ۸۰ نفر در گروه مداخله بررسی شدند. لازم به ذکر است به دلیل عدم توافق کارفرما در صدور مجوزهای لازم جهت اجرای مداخلات، فقط مداخله اصلاح وضعیت تغذیه ای اجرا شد. این مداخله به صورت آموزش تغذیه‌ از راه دور در سطح مدیریتی با ارائه توصیه برای انتخابهای صحیح غذایی انجام شد و در سطح فردی از طریق خودمراقبتی در قالب آشنایی با نیازهای مواد غذایی و جایگزینهای آن و برگزاری جلسات توانمندسازی ماهیانه به اجرا در آمد. 
یافته ها: نتایج نشان داد، الگوی تغذیه ای سالمی در کشتی ها وجود ندارد. همچنین شیوع چاقی، سندرم متابولیک، فشارخون بالا به ترتیب ۶/۸%، ۹/۱۴% و ۱۲% بود. افسردگی، خستگی مفرط، مشکلات گوارشی و بیخوابی نیز در بین دریانوردان شایع بودند. مداخلات اصلاح الگوی تغذیه ای و خود مراقبتی در این مطالعه سبب شد تا الگوی تغذیه ای گروه مداخله بهبود یابد به گونه ای که دریافت روزانه گروه لبنیات و میوه جات در بین گروه مداخله افزایش معنی داری نسبت به قبل از مداخله داشت(۰۵/۰P<). 
سالن شهید رحیمی دانشکده 


کد امنیتی را در کادر بنویسید    
دفعات مشاهده: 311 بار   |   دفعات چاپ: 19 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر