دفاع پایان نامه خانم مهناز پوراسمعیل دانشجوی دکترای گروه آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
دفاع پایان نامه دانشجو مهناز پوراسمعیل تحت عنوان طراحی و ارزشیابی مداخله آموزشی بر مبنای الگوی پرسید - پروسید برای ارتقاء کیفیت زندگی معلولین جسمی- حرکتی شاغل به راهنمایی استاددکتر طاهره دهداری مورخ "1402/6/20 " برگزار می¬گردد.
دفاع پایان نامه دانشجو مهناز پوراسمعیل مقطع دکترا رشته آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت ، تحت عنوان " طراحی و ارزشیابی مداخله آموزشی بر مبنای الگوی پرسید - پروسید برای ارتقاء کیفیت زندگی معلولین جسمی- حرکتی شاغل"
به راهنمایی استاد دکتر دهداری و مشاوره دکتر محمدی زیدی مورخ ".20/6/402" ساعت 15-13 در سالن شهید رحیمی برگزار میگردد.
چکیده :
مقدمه
با توجه به اینکه کیفیت زندگی معلولین در مقایسه با افراد سالم جامعه کمتر است، مطالعه حاضر با هدف طراحی و ارزشیابی یک مداخله آموزشی بر مبنای الگوی پرسید - پروسید برای ارتقاء کیفیت زندگی معلولین جسمی- حرکتی شاغل در یک شرکت تولیدی محصولات بهداشتی انجام شد.
روش انجام کار
این پژوهش، از نوع نیمه تجربی (با گروه کنترل) بود. ابتدا بر اساس گام های الگوی پرسید-پروسید، تشخیص اجتماعی، تشخیص اپیدمیولوژیکی، رفتاری و محیطی، تشخیص آموزشی و اکولوژیکی و تشخیص سیاستی و مدیریتی، انجام شد. حمایت اجتماعی خانواده و نگرش خانواده به معلول نیز به عنوان عامل محیطی موثر بر وضعیت روانشناختی معلولین انتخاب شد. آگاهی از روش های سازگاری و تطابق با معلولیت و نگرش معلول به معلولیت خود، به عنوان عوامل مستعد کننده در مرحله تشخیص آموزشی در نظر گرفته شدند. در مطالعه حاضر، عوامل قادر کننده نیز شامل مهارت حل مساله و منابع در دسترس بودند. در ضمن، عوامل تقویت کننده نیز شامل تقویت های بیرونی و درونی در نظر گرفته شدند. سپس، برای کاهش تبادل اطلاعات بین دو گروه آزمون و کنترل، با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک، 50 فرد معلول جسمی-حرکتی در شیفت
صبح به عنوان گروه آزمون و 50 فرد معلول در شیفت بعد از ظهر، به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. مداخله آموزشی در 4 جلسه برای معلولین و خانواده های آنها در گروه مداخله، طراحی و اجرا شد. از ابتدای مراحل انجام کار، ارزشیابی فرایند انجام می شد. 3 ماه پس از مداخله، ارزشیابی تاثیرات کوتاه مدت مداخله، انجام شد. قابل ذکر است که در مرحله پس آزمون یک ریزش 20 درصدی در تعداد افراد شرکت کننده رخ داد. در نهایت، داده های دو گروه (45 نفر در گروه کنترل و 40 نفر در گروه مداخله) وارد نرم افزار آماری SPSS شده و توسط آزمون های خی دو، آزمون دقیق فیشر، همبستگی پیرسون، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.
یافتهها
یافته ها نشان داد که اجرای مداخله آموزشی بر مبنای الگوی پرسید-پروسید، توانسته بود سبب افزایش معنی دار مهارت حل مساله (001/0p<)، نمره کلی کیفیت زندگی (001/0p<)، آگاهی از روش های سازگاری با معلولیت (001/0p<)، نگرش معلول به معلولیت (001/0p<)، حمایت اجتماعی درک شده از جانب خانواده (001/0p<)، عوامل تقویت کننده (002/0p=) و منابع در دسترس (001/0p<) در شرکت کنندگان گروه مداخله، نسبت به گروه کنترل گردد. مداخله آموزشی طراحی شده بر اساس الگوی پرسید-پروسید، نتوانسته بود افزایش معنی داری در نمره مهارت های مقابله ای (33/0=p)، بهزیستی روانشناختی (27/0=p) و نگرش خانواده به معلولیت (18/0=p) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل، ایجاد نماید.
نتیجهگیری
مداخله آموزشی طراحی شده توانست کیفیت زندگی معلولین مورد مطالعه را افزایش دهد. پیشنهاد می شود در مداخلات آینده، تاکید بیشتری بر ایجاد محیط کاری حمایت کننده از معلولین گردد.
کلید واژهها:
معلولین جسمی- حرکتی، کیفیت زندگی، الگوی پرسید-پروسید
عنوان مقاله :
What factors affect the quality of life of employed physically disabled people? A qualitative exploration of their experiences.
کامنت