بررسی مدیریت پسماند بیمارستان¬های شهر زنجان در سال 1400
دفاع پایان نامه دانشجو صادق مفیدی احمدی تحت عنوان "بررسی مدیریت پسماند بیمارستان¬های شهر زنجان در سال 1400 " به راهنمایی جناب آقای دکتر عبادی فرد آذر مورخ " 1041/04/14 " برگزار گردید.
دفاع پایان نامه دانشجو صادق مفیدی احمدی مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش جامعنگر در نظام سلامت تحت عنوان " بررسی مدیریت پسماند بیمارستانهای شهر زنجان در سال 1400 " به راهنمایی جناب آقای دکتر عبادی فرد آذر مورخ "140104/14" در سالن کنفرانس دانشکده برگزار گردید.
چکیده :
مقدمه
امروزه مدیریت مواد زاید حاصل از بیمارستانها به لحاظ اهمیت بهداشت و سلامت عمومی بخش عمده مدیریت زاید در شهرها را به خود اختصاص داده است، بالاخص در ایران به دلیل پراکندگی و تعداد زیاد این مراکز در سطح شهرها از سویی و از سوی دیگر همسویی و هم جواری بسیار زیاد ساکنین در محل استقرار دارای اهمیت ویژهای است.
یکی از انواع مهم مواد زائد جامد، زبالههای تولیدی در مراکز پزشکی و بهداشتی- درمانی نظیر بیمارستانها، درمانگاهها، آزمایشگاههای تشخیص طبی، و مطبهای پزشکان و دندانپزشکان است. در بین این دسته از مراکز تولیدی زباله، بیمارستانها از نظر کمیت و کیفیت زباله اهمیت بیشتری دارد.
روش انجام کار
محیط این پژوهش بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زنجان شامل بیمارستان آیت الله موسوی، ولیعصر(عج)، بهشتی و بیمارستان امام حسین تامین اجتماعی و بیمارستان 554 ارتش بود.حجم نمونه به صورت سر شماری می باشد.
پرسشنامه مورد استفاده در دو بخش اطلاعات عمومی و اطلاعات اختصاصی طراحی شده بود
اطلاعات اختصاصی پرسشنامه، مربوط به فرآیند مدیریت پسماند به شرح ذیل می باشد:
- nbsp; 45 سئوال جهت تعیین وضعیت تفکیک، جداسازی و جمع آوری پسماند در بیمارستانهای شهر زنجان
- nbsp; 21 سئوال جهت تعیین وضعیت ذخیره و نگهداری موقت پسماند در بیمارستانهای شهر زنجان
- 9 سؤال جهت تعیین وضعیت حمل و نقل، دفع و بی خطر سازی پسماند در بیمارستانهای شهر زنجان
یافتهها
1- جهت کاهش میزان تولید پسماندهای عفونی و شیمیایی، تهیه و استفاده از ظروف سیفتی باکس در ظرفیت های مطلوب و مورد نیاز بخش ها و دفع آنها فقط در مواقعی که به میزان 3/4 پر شده اند، توصیه می شود.
2- ارتقای کمیته های تخصصی مدیریت مواد زاید در هر بیمارستان که بتوان در زمینه اطمینان از کیفیت بالای مدیریت پسماند، تحول و تنظیم در سیاست مدیریت پسماند، تعیین وظایف مسئولین مختلف، ارزیابی و پایش مدیریت پسماند و تهیه و تدوین برنامه های آموزشی اقدامات خاص را به عمل آورده و حداقل هر ۲ ماه یک بار صورتجلسات کمیته به معاونت های بهداشتی دانشگاه، سازمان حفاظت محیط زیست و سایر ارگان های ذیربط ارسال گردد.
3- تشکیل مدیریت ها و کارگروه های تخصصی مدیریت پسماندهای بیمارستانی و پرخطر در مراکز استان ها
4- توجه به مدیریت پسماندهای دارویی و شیمیایی، زیرا پس از جمع آوری این پسماندها هیچ ارگان خاصی مسئول تحویل گرفتن و یا مدیریت اینگونه پسماندهای پر خطر نبوده و نیاز مبرم و شدید به تشکیل کار گروه هایی در این زمینه است.
5- می بایست هر مرکز برنامه آموزشی گسترده ای را به صورت سالیانه تدوین نماید که شامل کلیه گروه های هدف از جمله ریاست، مدیریت و کلیه مسئولین بخش ها، سیستم اداری و پشتیبانی، پرسنل، بخش های درمانی، پرسنل بخش های پاراکلینیکی، پزشکان، بیماران، همراهان بیمار و حتی ملاقات کنندگان باشد. این آموزش ها می تواند به صورت کار گروهی و عملیاتی، چهره به چهره ، فیلم و اسلاید، پخش اطلاعیه در رادیو و تلویزیون، تهیه بروشورها و پمفلت ها، ایجاد اتاق های آموزشی در هر بخش بیمارستانی و سایر روش ها انجام پذیرد.
نتیجهگیری
نرخ تولید پسماند به ازای هر تخت فعال در بیمارستان های شهر زنجان در مقایسه با متوسط مورد انتظار در بعضی از شهرهای کشور از جمله تهران (با نرخ تولید Kg/d.b3/44) به مراتب کمتر است. اختصاص بیشتر از 38% پسماندهای تولیدی به پسماندهای پزشکی در بیمارستان های شهر زنجان در مقایسه با مقادیر توصیه شده سازمان بهداشت جهانی رقم بالایی است. پایش و اصلاحات در بعضی از روش های مدیریتی جهت کاهش اثرات زیست محیطی پسماند های بیمارستانی الزامی است. بر این اساس تنظیم یک برنامه عملیاتی مدون و نظارت دقیق بر اجرای مطلوب آن از طرف مدیریت بیمارستان ضروری است.
در مجموع، یافته های این تحقیق نشان داد که وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستان های مورد مطالعه هم در سطح کمی و هم در سطح کیفی تا سطح مطلوب فاصله دارد.
کلید واژهها
مدیریت پسماند، پسماند، تولید پسماند، پسماندهای بیمارستانی
عنوان مقاله :
بررسی مدیریت پسماند بیمارستانهای شهر زنجان در سال 1400
کامنت