عنوان بررسی وضعیت تغذیه و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان مراجعهکننده به پایگاههای سلامت شهر خدابنده
دفاع پایان نامه دانشجو صغری رجبی تحت "عنوان بررسی وضعیت تغذیه و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان مراجعهکننده به پایگاههای سلامت شهر خدابنده در سال 1399" به راهنمایی آقای دکتر منصوریان مورخ "1401/6/15" برگزار می¬گردد.
دفاع پایان نامه دانشجو صغری رجبی مقطع کارشنـاسی ارشـد رشته آمـوزش بهداشت ، تحت عنوان " بررسی وضعیت تغذیه و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان مراجعهکننده به پایگاههای سلامت شهر خدابنده در سال 1399" به راهنمایی آقای دکتر منصوریان و مشاوره آقای دکتر آزادیمورخ "1401/6/15" در سالن کنفرانس برگزار میگردد.
چکیده :
مقدمه
در دوران سالمندی بیاشتهایی و تغییرات وزن شایع است. تعیین وضعیت تغذیه نشانگر مناسبی برای ارزیابی سلامت سالمندان به شمار میرود. ازاینرو پژوهش حاضر باهدف بررسی وضعیت تغذیه و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان مراجعهکننده به پایگاههای سلامت شهر خدابنده در سال 1399 انجام گردید.
روش انجام کار
مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی 365 نفر از سالمندان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان خدابنده انجام شد. اطلاعات مورد نیاز شامل متغیرهای سن، جنسیت، وضعیت تاهل، شغل، تحصیلات، وضعیت زندگی، شاخصهای تنسنجی و وضعیت تغذیه با از پرسشنامه ارزیابی مختصر تغذیهای Mini Nutritional Assessment; MNA و پرسشنامه الگوهای غذایی جمعآوری گردید. تمامی اطلاعات نمونهها با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده از سامانه سیب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی استخراج شده است. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18و سطح معنی داری 05/0 تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها
نتایج مطالعه نشان داد 3/49 درصد از سالمندان مرد و 7/50 درصد زن بودند. میانگین سنی سالمندان مطالعه 2/7±1/71 سال بود. شاخص توده بدنی در مردان 8/3±0/26 و در زنان 5/4±3/28 (kg/m2) بود (P=0.001). اغلب سالمندان روند کاهش متوسط مصرف غذا و کاهش وزن ناخواسته طی 3 ماه گذشته نداشتند. وضعیت مصرف میوه روزانه در 4/25 درصد سالمندان و مصرف شیر و لبنیات در 3/26 درصد به ندرت یا هرگز گزارش شد. اضافه وزن و الگوی تغذیهای نامطلوب در حدود 10 درصد و اضافه وزن با الگوی تغذیهای متوسط تا مطلوب در حدود 11 درصد از سالمندان مشاهده شد. همچنین 2/22 درصد سالمندان دارای شاخص BMI طبیعی با الگوی تغذیه ای نامطلوب بودند. حدود 2 درصد سالمندان نیز مبتلا به سوء تغذیه بودند.
نتیجه گیری
اگرچه سالمندان مورد بررسی روند کاهش مصرف غذا و کاهش وزن ناخواسته نداشتند اما الگوی تغذیهای آنها خصوصاً در مصرف سبزیجات، میوه، شیر و لبنیات مطلوب نبوده و عادتهای تغذیهای نامطلوبی همچون استفاده از نمک سر سفره، مصرف فست فودها و روغنهای نامطلوب نیز در سالمندان نامطلوب بود. از اینرو لازم است با توجه به آمار بالای سالمندان در معرض خطر سوء تغذیه و اهمیت تغذیه سالم در ارتقا سطح سلامت و بهبود شرایط زندگی برنامهریزی برای این قشر آسیبپذیر مورد توجه ویژه قرار گیرد و به سلامت تغذیهای سالمندان به صورت یک اولویت پرداخته شود.
کلید واژهها
سالمند، تغذیه، الگوی غذایی، چاقی، پایگاه سلامت
عنوان مقاله :
بررسی وضعیت تغذیه و عوامل مؤثر بر آن در سالمندان مراجعهکننده به پایگاههای سلامت شهر خدابنده در سال 1399
کامنت