بررسی اندازه اثر شاخص کیفیت هوا بر شیوع دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید در بزرگسالان در بعضی از مراکز استان های کشور در سال 1391 تا 1395
دفاع پایان نامه دانشجو یاسمن اوشیدری تحت عنوان "بررسی اندازه اثر شاخص کیفیت هوا بر شیوع دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید در بزرگسالان در بعضی از مراکز استان های کشور در سال 1391 تا 1395"به راهنمایی جناب آقای دکتر احمد جنیدی جعفری مورخ 1401/11/26 برگزار میگردد.
دفاع پایان نامه دانشجو یاسمن اوشیدری مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط تحت عنوان "بررسی اندازه اثر شاخص کیفیت هوا بر شیوع دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید در بزرگسالان در بعضی از مراکز استان های کشور در سال 1391 تا 1395" به راهنمایی جناب آقای دکتر احمد جنیدی جعفری و مشاوره جناب آقای دکتر مجید کرمانی و جناب آقای دکتر صالحی مورخ 1401/11/26 ساعت 8 صبح در سالن شهید رحیمی برگزار میگردد.
لینک جلسه: https://imcall.iums.ac.ir/b/gar-rke-swy-geg
چکیده :
مقدمه
امروزه آلودگی هوا یکی از نگرانیهای مهم بهداشت عمومی در جهان است که با گسترش شهرنشینی و توسعه شهر ها به همراه توسعه فعالیت های صنعتی روز به روز بر شدت آن افزوده می شود. آلودگی هوا چهارمین عامل اصلی مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر محسوب میشود و با افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای حاد و مزمن و مرگ در ارتباط است. هدف از این مطالعه بررسی اندازه اثر شاخص کیفیت هوا بر شیوع دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید در بزرگسالان در بعضی مراکز استان کشور در سال 1391 تا 1395 می باشد.
روش
این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع اکولوژیک است، داده های مربوط به متغیر های مورد مطالعه برای شیوع بیماری های دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید از سایت https://vizit.report/ ، مطالعه پیمایش عوامل
خطر بیماری های غیر واگیر و مرکز ثبت سرطان استخراج شد. همچنین داده های لحظه ای غلظت الاینده ها از شرکت کنترل کیفیت هوای تهران و سازمان حفاظت محیط زیست در 11 مرکز استان کشور جمع آوری شد. در نهایت از طریق ضریب بتای رگرسیونی با استفاده از مدل معادلات برآوردگر تعمیم یافته (GEE) اندازه اثر شاخص کیفیت هوا بر بر شیوع دیابت، فشار خون و بروز سرطان ریه و تیروئید در بزرگسالان در نرم افزاز R محاسبه شد و از طریق مدل رگرسیون لجستیک چندگانه ارتباط شاخص کیفیت هوا با ابتلا به دیابت، فشار خون و سرطان تیروئید و ریه به تفکیک مراکز استان های مورد مطالعه تعیین شد.
یافته ها
نتایج تجزیه و تحلیل به روش معادلات برآوردیابی تعمیم یافته مدل بندی حاشیه ای (GEE) نشان داد که در کل مراکز استان های مورد مطالعه یک واحد افزایش در متوسط شاخص کیفیت هوا به ترتیب میزان بروز استاندارد سنی سرطان تیروئید و ریه به میزان ) 02/0 , 001/0- CI:95%( 009/0= β و ) 045/0,005/0 CI:95%( 025/0 = β افزایش می دهد و هیچ ارتباط معناداری بین شاخص کیفیت هوا و شیوع فشار خون و دیابت مشاهده نشد. نتایج مدل رگرسیون لجستیک به تفکیک شهر ها نشان داد که شاخص کیفیت هوا فقط در شهر تهران ارتباط معناداری با ابتلا به دیابت داشت. همچنین در 5 شهر اصفهان، اهواز، تهران، مشهد و همدان ارتباط معناداری بین شاخص کیفیت هوا و فشار خون مشاهده شد. ارتباط معناداری بین شاخص کیفیت هوا و سرطان تیروئید در شهر های ارومیه، اصفهان، اهواز، تبریز، تهران و مشهد وجود داشت. همچنین نتایج حاصل از مدل رگرسیون لجستیک نشان داد که شاخص کیفیت هوا در شهر های ارومیه، اصفهان، اهواز، تبریز، تهران، مشهد و یزد با سرطان ریه ارتباط داشت.
کامنت