بررسی روند تغییرات مصرف آب در شهرهای استان خراسان رضوی طی سال های 1397 تا 1400 قبل و بعد از همه گیری کوید 19
دفاع پایان نامه دانشجو فائزه غلامی تحت عنوان " بررسی روند تغییرات مصرف آب در شهرهای استان خراسان رضوی طی سال های 1397 تا 1401/12/06 برگزار میگردد.
دفاع پایان نامه دانشجو فائزه غلامی مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط تحت عنوان ".بررسی روند تغییرات مصرف آب در شهرهای استان خراسان رضوی طی سال های 1397 تا 1400 قبل و بعد از همه گیری کوید 19" به راهنمایی سرکار خانم دکتر میترا غلامی و مشاوره جناب آقای دکتر عماد دهقانی فرد و سرکار خانم دکتر فاطمه سادات بهارانچی مورخ 06/12/1401 ساعت 8:30 صبح در سالن شهید رحیمی برگزار میگردد .
چکیده پایان نامه
مقدمه: در 30 ژانویه سازمان جهانی بهداشت وضعیت پاندمی و اضطراری بهداشت عمومی را به دنبال گسترش COVID-19 اعلام نمود. این همهگیری تعادل اجتماعی و اقتصادی کل جهان را مختل نموده و پیامدهای زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، را به دلیل قرنطینه شهرها و وضع محدویتها در جوامع در پی داشت. در این شرایط لزوم برخورداری و دسترسی به آب سالم جهت ارتقاء بهداشت جامعه و کنترل بیماری اهمیتی دوچندان پیدا نمود. با توجه به بحران آب در بسیاری جوامع از جمله ایران، پاندمی کوید 19 فرصتی مناسب برای تفکر مجدد در بهرهوری پایدار منابع در همهگیریهای احتمالی آینده ایجاد نمود. این رویکرد آینده نگرانه با تحلیل اطلاعات مصرف آب و تغییرات نیاز آبی در حوزههای مختلف در شرایط پاندمی که مطالعه حاضر به بررسی آن پرداخته است، میسر میباشد.
روش کار: در این مطالعه تاثیر همه گیری کوید 19 بر مصرف آب در حوزههای مختلف شامل مسکونی، تجاری و صنعتی در شهرهای عمده خراسان رضوی شامل نیشابور، سبزوار، قوچان، تربت حیدیریه و گناباد مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت مقایسه مصرف آب در دوره قبل و حین پاندمی و همچنین ارتباط متغیرهایی
همچون شیوع کوید 19، متوسط دمای هوا، جمعیت، میزان بارش و زمان جمعیت، وضعیت بارندگی و دمای هوا بر سرانه مصرف آب از معادلات برآوردی تعمیم یافته استفاده شد. همچنین یک مدل چند جملهای برآورد مصرف آب با توجه به متغیرهای مطالعه توسعه داده شد.
نتایج: میانگین روزانه تعداد ابتلا به کرونا طی سالهای 1399 تا 1400 برای شهرهای سبزوار، گناباد، نیشابور، تربت حیدریه و قوچان به ترتیب 216، 90، 156، 109، 60 بوده است. میانگین 4 ساله سرانه مصرف روزانه آب در گناباد، سبزوار، تربت حیدریه، نیشابور، و قوچان به ترتیب 2/152، 4/184، 144، 1/147 و 3/142 لیتر به ازای هر نفر در روز بوده است. میانگین مصرف آب در شرایط پاندمی در شهرها %۱۲ افزایش پیدا کرده که گناباد با ۱۵ درصد، بیشترین و قوچان و نیشابور با ۱۰ درصد افزایش، کمترین نرخ رشد مصرف آب را نسبت به قبل پاندمی ثبت نمودهاند. تحلیل چندگانه نشان دهنده افزایش معنادار نیاز آبی در طول زمان در حوزه مسکونی نسبت به اداری بود.
تحلیل آماری، حضور پاندمی کرونا، میانگین سرانه مصرف آب را 77/2 لیتر در روز نسبت به قبل از شیوع ویروس کرونا افزایش داد. به علاوه با هر نفر افزایش در تعداد مبتلا، میانگین سرانه مصرف آب 02/0 لیتر افزایش یافت. در شرایط پاندمی، میانگین سرانه مصرف آب تعدیل شده در زمان در حوزههای مسکونی و تجاری نسبت به حوزه اداری به ترتیب با افزایش 29/143 و 64/3 لیتری در روز همراه بود. بر اساس مدل توسعه یافته پیش بینی سرانه مصرف آب، متغیر بارش ارتباط عکس و وجود پاندمی، دمای هوا، حوزههای مختلف آب ارتباط مستقیم با سرانه دارد. همچنین حوزه مسکونی و تجاری با بالاترین ضریب مدل بیشترین اندازه اثر را بر سرانه مصرف داشتند.
نتیجه گیری: مطالعه حاضر رشد قابل توجه سرانه مصرف آب را در شهرهای مورد مطالعه در شرایط پاندمی کووید ۱۹ نشان داد. در زیر حوضههای مصرف آب شهری، بخش مسکونی با بیشترین نیاز آبی، بیشترین افزایش را نیز در طی پاندمی به خود اختصآص داد. متغیرهای آب و هوایی و جمعیت شناسی ارتباط معناداری با مصرف سرانه آب نشان دادکه به منظور آمادگی برای شرایط اضطراری آینده باید مورد توجه قرار گیرد.
لینک جلسه : https://imcall.iums.ac.ir/b/gar-rke-swy-geg
کامنت