مقایسه خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده کنترل بیماری پرفشاری خون در بیماران زن و مرد مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید رجایی شهر تهران
دفاع پایان نامه دانشجو زهره عباسی.تحت عنوان .مقایسه خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده کنترل بیماری پرفشاری خون در بیماران زن و مرد مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید رجایی شهر تهران به راهنمایی استاد دکتر مهناز صلحی مورخ "29/6/1401" برگزار می¬گردد.
دفاع پایان نامه دانشجو زهره عباسی مقطع کارشناسی ارشد رشته آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت تحت عنوان " مقایسه خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده کنترل بیماری پرفشاری خون در بیماران زن و مرد مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید رجایی شهر تهران" به راهنمایی سرکارخانم دکتر صلحی و مشاوره خانمها دکتر نادری و دکتر رسولی مورخ "29 شهریور" در سالن کنفرانس برگزار میگردد.
چکیده :
مقدمه
شیوع بالای پرفشاری خون در سراسر دنیا و عوارض جدی که بر ارگان های بدن وارد می کند، این بیماری را به یک مشکل بهداشتی در تمام جوامع تبدیل کرده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده کنترل پرفشاری خون در بیماران زن و مرد انجام شد.
روش انجام کار
این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقایسه ای روی 400 بیمار (200 زن و 200 مرد) مراجعه کننده به بیمارستان قلب شهید رجایی تهران در سال 1399 انجام شد. روش نمونه گیری، در دسترس بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دستگاه فشارسنج دیجیتال، فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه محقق ساخته مربوط به منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده کنترل فشارخون بود که روایی و پایایی آن کسب شد. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 24 وارد و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها
میانگین نمره موانع درک شده در زنان 15/7±46/25 و در مردان 85/6±41/31 بود و میانگین نمره موانع درک شده در زنان به طور معناداری کمتر از مردان بود (001/0>p). میانگین خودکارآمدی درک شده در زنان 42/4±77/22 و در مردان 64/4±57/20 بود. میانگین خودکارآمدی درک شده در زنان به طور معنا داری بیشتر از مردان بود(001/0>p). میانگین نمره منافع درک شده در زنان 58/2±29/22 و در مردان 47/2±13/22 بود. این میانگین در زنان و مردان تفاوت معنی داری نداشت(540/0=p). آزمون رگرسیون خطی نشان داد منافع درک شده در مردان با سابقه مصرف دخانیات و در زنان با سابقه پرفشاری خون درخانواده و سن ارتباط معنادار داشت (05/0>p). موانع درک شده در مردان با شغل و سابقه مصرف دخانیات و در زنان با سطح تحصیلات، سابقه پرفشاری خون در خانواده و سابقه مصرف دخانیات ارتباط معنادار آماری داشت (05/0>p). خودکارآمدی درک شده در مردان با وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و طول مدت بیماری و در زنان با سطح تحصیلات، سابقه پرفشاری خون در خانواده، سابقه مصرف دخانیات و سن رابطه معنادار آماری داشت(05/0>p). فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در مردان با شغل، طول مدت بیماری، موانع درک شده و خودکارآمدی درک شده و در زنان با سن، طول مدت بیماری و خودکارآمدی درک شده ارتباط معنادار داشت(05/0>p).
نتیجهگیری
میانگین نمره موانع درک شده در زنان مورد بررسی کمتر از مردان بود اما میانگین نمره خودکارآمدی درک شده آنان بیشتر از مردان بود. همچنین ارتباط این ادراکات با عوامل دموگرافیک در بیماران زن و مرد مورد بررسی مشخص شد. پیشنهاد می شود در طراحی مداخلات ارتقایی در زمینه کنترل بیماری پرفشاری خون به این یافته ها توجه شود.
کلید واژه ها: خودکارآمدی درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، پرفشاری خون، جنسیت
عنوان مقاله حاصل از پایان نامه:
Comparison of Perceived Self-efficacy, Benefits, and Barriers of Hypertension Control in Male and Female Patients Referred to Shahid Rajaie Heart Hospital in Tehran
کامنت